przystawki z mozzarellą

Smakowity, kojarzący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Rzecz jasna, gra toczy się o mozzarellę. Kultowy na całym globie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a gruntownie z regionu Kampania.
ilgustoitaliano

Własną popularność zawdzięcza nie jedynie to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, lecz też charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają zupełnie nowego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, jednakowoż równocześnie nie zmienia swojego delikatnego i naturalnego smaku.
włoskie tiramisu
przepisy Wegetariańskie z mozzarellą   
Jak i z czego powstaje mozzarella?
Entuzjaści włoskiej pizzy lub innych potraw, czy to z makaronami bądź też innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym właśnie serem sporadycznie zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie produkty seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub ewentualnie mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest nadzwyczaj charakterystyczne dla mozzarelli to również jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt oraz smak. Rzecz jasna ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w szczególnych pojemnikach i opakowaniach, w których jest zanurzona niedużą ilością serwatki. Dzięki temu ser jest nieprzerwanie świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs artykuły sero podobne
Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze czy najzwyczajniej w świecie normalni ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak naprawdę ser. W większości wypadków sprzedawany towar to towary seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach opakowań. Ten kłopot dotyczy również mozzarelli. Jak nadmieniono na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej najbardziej znana i legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według standardowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, również nazwa oraz receptura są napisane na listę towarów chronionych i tradycyjnych.
Skąd wobec tego wziąć oryginalny, smakowity ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do przetestowanych delikatesów. Trzeba jednakże liczyć się z tym, że innowacyjny włoski ser będzie niemało droższy, aniżeli wyprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy szablonowego sera mozzarella jesteśmy w stanie oznajmić jedno – w rzeczywistości należałoby dopłacić i napełniać się pysznym smakiem.