Prawdziwa włoska pizza Kraków

Nie możemy dyskutować o włoskich tradycjach, nie mówiąc o żywności. Jest to znacząca część włoskiego życia oraz ma prawo być jedyną włoską tradycją, którą nie-Włosi znają najodpowiedniej. Najbardziej legendarnymi włoskimi daniami są makarony i pizza, jakkolwiek dania kuchni włoskiej są niesłychanie zróżnicowane – w zależności do tego, o jakim regionie Włoch mowa. Kultowe potrawy włosko-amerykańskie wywodzą się generalnie z południowej części kraju oraz wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Duża grupa Włochów oznajmi, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są w szeregu przypadków dumni z ich lokalnego dziedzictwa, tak jak oraz całego narodu.

Kuchnia Włoska Kraków   

Podstawy kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej oraz w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w wielkim stopniu. Ludność Włoch była w przeszłości dość uboga oraz musiała polegać na dostępnych lokalnie artykułach spożywczych, żeby skonstruować swoje przepisy kulinarne, wskutek tego dużo dań kuchni włoskiej opiera się na prostych elementach, takich jak ser, makaron, bakłażan, oliwki i oliwa z oliwek, a także inne towary, które Włosi mogli sobie wyhodować czy też kupić za nieduże finanse. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega przede wszystkim na wykorzystaniu wysokiej jakości elementów, a nie technikach gotowania, co kontrastuje z francuską kuchnią, jaka silnie uwydatnia technikę.

Jakich składników możemy spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Regionalne kuchnie mają wpływ na klimat, geografię i historię. Dania słowiańskie oraz kiełbaski są atrakcyjne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w przeszłości częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Pożywienie w Toskanii odzwierciedla historię chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy robionej z resztek z innych dań i tanich jarzyn. Sporo części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, więc owoce morza są o wiele ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego niż większość ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia oraz Sycylia są regionami kultowymi ze stosowania przepisów traktujących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek i mątwy.